понеділок, 28 квітня 2014 р.

Модуль 11. Рефлексія

Останній модуль було присвячено переглядові та демонстрації Портфоліо. Ми підготовлювали свої Портфоліо для їх усної презентації іншим учасникам. Демонстрація може бути першою можливістю отримати та надати коментарі на всі складові Портфоліо. Вона більшою мірою покаже , як це може відбуватися у класі. Вивчення Модуля допомогло мені попрактикувати надання конструктивних пропозицій та відгуків на демонстрацію робіт інших учасників. Події, такі як демонстрації, дозволяють ширшій аудиторії зробити свій внесок до робіт учнів та відзначити їхні досягнення , що сприятиме їх подальшому навчанню.
Мабуть, сьогодні найочікуваніший і трохи сумний модуль нашого тренінгу. Так, нарешті ми закінчили свої проекти і мали змогу презентувати їх перед нашоючудовою аудиторією.
Життя показує,що немає меж досконалості. Щодня ми дізнаємось багато нового. Сьогодні перейняли досвід у колег, трішки "похвалилися" власними наробками і досягеннями.
З усього того, чому я навчалася на цьому тренінгу, на мою думку, найефективнішим для навчання моїх учнів буде використання різноманітних форм оцінювання робіт учнів; диференціація роботи учнів у проекті, постановка ключових запитань на початку вивчення теми, орієнтація на практичне застосування отриманих знань.

Модуль 10. Рефлексія

Працюючи над даним модулем ми  обговорювали те, як можна використовувати різні техніки постановки запитань; разом з колегами створювали презентацію, документ, таблицю або веб-ресурс для того, щоб підтримати навчання, що будується навколо навчальних потреб учнів; потім  створила план впровадження теми; далі  створила документ для фасилітації; наступним кроком було обговорення, чому ми навчилися; визначення наявності усіх складових свого Портфоліо; навчилася знаходити  Інтернет-ресурси з професійного розвитку.

Ми:

  • Обговорили те, як можна використовувати різні техніки постановки запитань;
  • Створили презентацію, документ, таблицю або веб-ресурс для того, щоб підтримати навчання, що будується навколо навчальних потреб учнів;
  • Створили план впровадження теми;
    Створили документ для фасилітації;
    Обговорили, чому вони навчилися;
    Визначили наявність усіх складових свого Портфоліо;
    Знайшли  Інтернет-ресурси з професійного розвитку освітян; 

Цей модуль допоміг мені з'ясувативи мою роль фасилітатора в навчанні учнів за методом проектів, а саме: як розумно поставити запитання - Ключові, Тематичні та Змістові. Зрозумів як поведінка вчителя, сприятливе середовище та стратегії впровадження проектів формують мотивацію, задовольняють навчальні потреби учнів, як деталі плану впроваждення визначають вимоги до середовища для виконання учнями проектів і забезпечують успіх навчання.

понеділок, 14 квітня 2014 р.

Модуль 9. Рефлексія

   Під час роботи над модулем зробила висновки про роль і місце диференційованого навчання: учні повинні не лише виконувати самостійну роботу за інструкціями, а й навчатися ставити власні навчальні цілі, планувати свою власну навчальну траєкторію.                                                Формування самоспрямованості у навчанні – навичка 21 століття, яка є дуже важливою для того, щоб бути успішним у школі, особистому житті та на роботі. Навички самоспрямованості допомагають учням з особливими потребами успішно, незалежно від вчителя та інших дорослих, розв’язувати завдання самостійно, що дозволяє їм реалізувати свій потенціал.
 Коли навчальні потреби різних учнів задовольняються, в них підвищується мотивація навчання та покращуються їхні оцінки. Кожному учню потрібна індивідуальна підтримка та адаптація навчального матеріалу до його особливостей. Учням також потрібне середовище (оточення, умови, засоби і відповідний психологічний клімат), яке б дозволило їм використовувати свої сильні сторони та задовольняти свої навчальні інтереси при отриманні знань та формуванні навичок.                                                                                                               Учителі можуть диференціювати навчання у чотирьох напрямках:• зміст;• процес ;• результати;• навчальне середовище.

понеділок, 7 квітня 2014 р.

Модуль 8. Рефлексія

Цей модуль допоміг мені обдумати, що означає «оцінювання, зосереджене на потребах учнів», а саме із впровадженням системи оцінювання, яка будується навколо навчальних потреб учнів, вони стають більш задіяними у всі процеси оцінювання. Дослідження чітко вказують на позитивний ефект від впровадження системи оцінювання, яка орієнтована на учнів. Вона поліпшує якість навчання. Учням потрібно допомогти формувати в собі нові навички й надати їм можливість попрактикуватися в них.
Оцінювання має відбуватися постійно протягом проекту та включати оцінювання всіх вказаних у навчальних цілях знань та навичок. Існують різні методи та інструменти оцінювання.

Сьогодні ми детально розглядали  метод оцінювання власних робіт учнів (контрольний список для блогу; форма оцінювання блогу з критеріями і балами ). Учням треба вчитися об'єктивно оцінювати власні роботи і проекти однокласників; вміти знаходити недоліки і недопрацювання, учні повинні не боятися допускати помилки, адже в навчальному процесі, помилка - це не смертний гріх, а навпаки, це - спосіб удосконалити свою роботу.

Для себе я виділила такі  інструменти оцінювання робіт, які, на мою думку, є найефективнішими :
- оцінювання попередніх знань,
- тести з різними варіантами відповідей;
- контрольний список питань;
- мозковий штурм;
- основні питання(ключові, тематичні, змістові);
- рефлексія.

Форми оцінювання мають критерії, що тісно пов’язані з цілями, які відображаються в кінцевому продукті проекту, що розробляється учнями.
Отже, системи формуючого оцінювання допоможуть мені покращити навчальний процес, слідкувати за прогресом навчання учнів. 

понеділок, 31 березня 2014 р.

Модуль 7. Рефлексія

Сьомий модуль присвячений створенню прикладів учнівських робіт. Перед тим, як перейти до створення презентації, сайту та вікі-статті, ми мали змогу ознайомитися із вже готовими матеріалами.
Вже традиційно на тренінгу була проведена педрада, на якій ми обговорювали поставлені запитання.
Ми продумали можливі варіанти ідей для учнівських робіт і, опрацювавши документ "Таблиця порівнянь варіантів ідей для учнівської роботи" розглянули переваги та недоліки варіантів ідей учнівських робіт.
Мені дуже сподобалася ідея створення презентації в онлайн-ресурсі Презі. Раніше я з ним не працювала, але задоволена тим, що познайомилася з ним, тому що він дозволяє створювати гарні презентації.
Ще одним важливим моментом стало створення вікі-статті. Під час цієї роботи я пригадала правила роботи на вікі, а саме: створення статті, її редагування, робота з текстом, зображеннями, таблицями.
Створення учнівського сайту труднощів не викликало, оскільки з цим вже доводилось працювати. Тому робота викликала більше задоволення, ніж труднощів.
В загальному, робота над модулем була дуже цікавою завдяки, насамперед, створенню учнівських робіт. Цей процес був захоплюючим. 
В разі виникнення труднощів, завжди можна звернутися по допомогу до одногрупників або тренера.

понеділок, 24 березня 2014 р.

Модуль 6. Рефлексія

В модулі 6 ми продовжили працювати з особливостями використанням Інтернету під час виконання проекту.
Робота передусім була спрямована на вирішенні таких проблем:
- ефективне використання комунікації та співробітництва для покращення процесу навчання та оцінювання;
- безпечна робота в Інтернеті;
- використання сервісів Інтернету для спілкування та співробітництва.
Одним із цікавих та важливих моментів тренінгу було проведення педради, яка також була присвячена безпеці роботи з мережею Інтернет. На педраді ми працювали в групах.Кожна група досліджувала своє запитання, а також знайомилася із роботою інших груп. Працювали всі із задоволенням, тому педрада пройшла швидко і цікаво.
На тренінгу ми також ознайомилися із сервісами для спілкування через Інтернет. Із більшість з них я працювали й раніше, а сьогодні лише поглибила свої знання, але були й такі, з якими довелось зустрітися вперше, наприклад, онлайнове опитування. Такий сервіс надає можливість складати опитувальники та збирати відповіді на них через Інтернет. Існують спеціальні веб-сторінки, які дозволяють створювати власні опитування з різними типами запитань: питання з однією правильною відповіддю, з декількома правильними відповідями, зі шкалою оцінок, запитання з пропусками, які потрібно заповнити, тощо.
Одним із завдань модуля було створення мережевого опитувальника. Мені вперше довелось виконувати таке завдання, тому це було цікаво. Я познайомилася з кількома ресурсами, які дозволяють створювати анкети та опитувальники.
Отже, модуль 6 допоміг мені набути нових знань та вдосконалити вже існуючі знання.

понеділок, 17 березня 2014 р.

Модуль 5. Рефлексія

Цей модуль допоміг мені поміркувати над тим, яке значення має пошук необхідних ресурсів в проектній діяльності учнів. Одне з головних місць пошуку інформації є мережа Інтернет. Саме він надає багато можливостей для заохочення учнів до навчання. 
У цьому модулі ми поділилися з одногрупниками своїми презентаціями та обговорили те, як зробити проекти відповідними вимогам державних освітніх стандартів.
Дуже цікавим моментом було проведення педради. Я дякую своїм напарницям за роботу. Ми втрьох були згуртованими і швидко змогли впоратися з поставленим завданням. 
В п'ятому модулі ми:
- подумали над тим, як можна формувати в учнів деякі навички 21 століття при проведенні ними самостійного дослідження, запланувавши співпрацю в мережі з іншими учнями; 
- розглянули як у проектах при вивченні обраної теми можна застосувати Інтернет для того, щоб навчити учнів навичкам спілкування з іншими, використовуючи всесвітню мережу;
- розглянули закони щодо авторських прав та правил правомірного використання робіт в освітніх проектах;
- ознайомилися зі стратегіями проти плагіату в дослідницьких роботах;

Один із важливих моментів модуля - безпечна робота в мережі Інтернет. Я дізналася про існування багатьох сайтів, на яких розміщена навчальна інформація, зокрема і з моєї теми проекту.
На мою думку, цей модуль є дуже актуальним, адже учні все частіше використовують Інтернет для пошуку інформації.